Sensorische Informatieverwerking

Wat is Sensorische Informatieverwerking?

Ons lijf en onze omgeving zitten vol met Sensorische Informatie. Neem maar eens de tijd om bewust waar te nemen wat er allemaal in je lijf en om je heen gebeurt. Voel in welke positie je lichaam nu is, hoe je voeten de grond raken, hoe snel je ademt en misschien voel je zelfs je hart kloppen. Beweeg je arm maar eens en voel de veranderingen die hiermee gepaard gaan.

Als je je bewust wordt van de dingen die je ziet, die je hoort, de kleding die je draagt, de geuren die je ruikt dan weet je dat Sensorische Informatie overal en altijd aanwezig is.

Sensorische Informatieverwerking (SI) is de manier waarop mensen informatie uit hun eigen lijf en hun omgeving opnemen, verwerken en interpreteren, om hier vervolgens een reactie op te geven. De manier waarop mensen zich voelen, op hun omgeving reageren en zich gedragen wordt altijd beïnvloed door de manier waarop zij Sensorische Informatie verwerken. Én de manier waarop mensen hun Sensorische Informatie verwerken wordt beïnvloed door emoties, gedachten en eerder opgedane ervaringen.

Wat als je last hebt van Sensorische Informatie?

Iedereen verwerkt Sensorische Informatie op zijn eigen manier, en meestal gaat dit goed. Maar wat als je al die indrukken niet goed kunt verwerken, of juist meer informatie nodig hebt dan een ander om adequaat te kunnen reageren? Dat is lastig, zeker als de mensen in jouw omgeving niet begrijpen wat je werkelijk nodig hebt…

M is een jongen van 4 jaar. Hij is net gestart op school, waar hij heel veel zin in had. Maar oh, wat komt er veel op hem af. Hij komt binnen in een groot gebouw, samen met een heleboel andere kinderen. Wat een lawaai, en wat is er veel te zien. Op het schoolplein is een zandbak en een klimrek. Bah, zand. Daar houdt M niet van. En klimmen vindt hij nog erg eng. M wil wel vriendjes maken, maar weet nog niet zo goed hoe hij dit moet doen. De andere kinderen zijn zo druk en onvoorspelbaar….. Als M door zijn moeder wordt opgehaald van school is hij zo moe dat hij alleen nog maar kan huilen.


A is een meisje van 13 jaar. Een pittige tante die wel van actie houdt. Ze is een sportief type, liefst zou ze de hele dag gymmen. Dan voelt ze zich het prettigst. A kan eigenlijk niet goed stil zitten, en heeft er moeite mee om zich te concentreren tijdens de les. Als ze langer dan 15 minuten in de klas is dwalen haar gedachten af en hoort ze niet meer wat de leraar zegt. Tijdens het huiswerk maken heeft ze liefst harde muziek aan, en loopt ze door de kamer. Dan neemt ze de lesstof het best in zich op. Haar ouders maken zich zorgen omdat ze denken dat A niks doet voor school, ze staat alleen maar te dansen in haar kamer.


J is een man van 21 jaar, hij heeft een autisme spectrum stoornis en is verstandelijk beperkt. J is een vriendelijke man, zolang je hem maar niet onverwacht aanraakt. Daar kan hij echt niet tegen. J heeft een sterke voorkeur voor de kleding die hij draagt en koopt altijd zijn schoenen in dezelfde winkel, want daar weten de verkopers precies welke hij wil hebben. J eet het liefst gerechten die hij kent, dan weet hij wat hem te wachten staat. Nieuwe gerechten maken hem angstig, en het gevoel van “korreltjes” in zijn mond dat vindt hij maar niks. J woont in een woongroep. Er is maar één persoon met wie hij graag contact maakt, en dat is de begeleidster die in de avonden werkt. Zij komt soms gewoon even bij hem zitten, is rustig en voorspelbaar. Heerlijk!


Wat kan GROW hierin betekenen?

GROW is opgezet door een ervaren Sensorisch Integratie therapeut. GROW is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van problemen in de Sensorische Informatieverwerking.

GROW biedt voor gezinnen:

  • Inzicht in de Sensorische Profielen van volwassenen en/of kinderen binnen het gezin
  • Handvatten om met een disbalans in de Sensorische Informatieverwerking om te gaan
  • ReAttach behandeling om de Sensorische Informatieverwerking te verbeteren