Sensorische Informatieverwerking

Wat is Sensorische Informatieverwerking?

Sensorische Informatie is er altijd en overal.

Informatie die van buiten op ons afkomt is bijvoorbeeld:

  • Alles wat we horen
  • Alles wat we zien
  • Aanraking
  • Temperatuur
  • Alles wat we ruiken
  • Alles wat we proeven

Er komt echter ook veel informatie uit ons eigen lichaam, bijvoorbeeld:

  • Informatie uit ons evenwichtsorgaan (staan we mooi rechtop of vallen we bijna?)
  • Informatie uit onze spieren (Hoe staan we? Hoe bewegen we?)
  • Informatie uit onze organen (Heb je honger? Moet je naar de wc?)

Als je Sensorische Informatie goed kunt verwerken dan neem je de wereld als een samenhangend geheel waar. En dat helpt je om op een ontspannen manier te leven. Wanneer je moeite hebt met het verwerken van deze informatie heeft dit direct en merkbaar invloed op je dagelijkse leven.

Hoe iemand zich voelt en hoe hij zich gedraagt wordt beïnvloed door de manier waarop Sensorische Informatie wordt verwerkt. En de manier waarop mensen hun Sensorische Informatie verwerken wordt beïnvloed door hoe iemand zich voelt.

Wat kan ik hierin voor je betekenen?

Ik heb jaren gewerkt als Sensorisch Integratie therapeut en ben gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van problemen in de Sensorische Informatieverwerking. Binnen de therapeutische gezinsweken is hier dan ook altijd aandacht voor.

Enkele voorbeelden:

“M is een jongen van 4 jaar. Hij is net gestart op school, waar hij heel veel zin in had. Maar oh, wat komt er veel op hem af. Hij komt binnen in een groot gebouw, samen met een heleboel andere kinderen. Wat een lawaai, en wat is er veel te zien. Op het schoolplein is een zandbak en een klimrek. Bah, zand. Daar houdt M niet van. En klimmen vindt hij nog erg eng. M wil wel vriendjes maken, maar weet nog niet zo goed hoe hij dit moet doen. De andere kinderen zijn zo druk en onvoorspelbaar….. Als M door zijn moeder wordt opgehaald van school is hij zo moe dat hij alleen nog maar kan huilen…”

“A is een meisje van 13 jaar. Een pittige tante die wel van actie houdt. Ze is een sportief type, liefst zou ze de hele dag gymmen. Dan voelt ze zich het prettigst. A kan eigenlijk niet goed stil zitten, en heeft er moeite mee om zich te concentreren tijdens de les. Als ze langer dan 15 minuten in de klas is dwalen haar gedachten af en hoort ze niet meer wat de leraar zegt. Tijdens het huiswerk maken heeft ze liefst harde muziek aan, en loopt ze door de kamer. Dan neemt ze de lesstof het best in zich op. Haar ouders maken zich zorgen omdat ze denken dat A niks doet voor school, ze staat alleen maar te dansen in haar kamer…”

“J is een man van 21 jaar, hij heeft een autisme spectrum stoornis en is verstandelijk beperkt. J is een vriendelijke man, zolang je hem maar niet onverwacht aanraakt. Daar kan hij echt niet tegen. J heeft een sterke voorkeur voor de kleding die hij draagt en koopt altijd zijn schoenen in dezelfde winkel, want daar weten de verkopers precies welke hij wil hebben. J eet het liefst gerechten die hij kent, dan weet hij wat hem te wachten staat. Nieuwe gerechten maken hem angstig, en het gevoel van “korreltjes” in zijn mond dat vindt hij maar niks. J woont in een woongroep. Er is maar één persoon met wie hij graag contact maakt, en dat is de begeleidster die in de avonden werkt. Zij komt soms gewoon even bij hem zitten, is rustig en voorspelbaar. Heerlijk!….”